Піна - не просто пишна біла шапка з бульбашок, неодмінний атрибут пива. Усі завзяті любителі хмільного напою діляться на два табори. Одні з ентузіазмом нахвалюють піну і вважають її ознакою якості. Інші несхвально кривляться, мовляв, дуже незручно пити, і використовують всілякі хитрощі, намагаючись отримати якомога менше піни при наповненні келиха. Що ж собою являє піна і про що каже її наявність?
Про що розповість піна?
Піна - це бульбашки вуглекислого газу в оболонці з білків солоду, кислот хмелю і пектину. Саме ці речовини пов'язують бульбашки один з одним і надають піні міцність. Знавці можуть багато розповісти про напій, кинувши лише побіжний погляд на кухоль з пивом. У натурального напою піна стійка, щільна. Виняток - деякі сорту елю і портеру, а також японське ноу-хау - пиво без ячмінного білка LTP1, відповідального за піноутворення.
Нормальна висота «пивної корони» - не менше 4 см. У цьому випадку можна говорити про гарний напій. Але не потрібно занадто суворо ставитися саме до цього критерію. Пиво може бути просто дуже акуратно налито. У той же час високою шапки можна домогтися, просто збовтавши напій ложкою в бокалі.
Набагато важливіше сам зовнішній вигляд піни. Вона повинна бути кипенно білої, без розлучень. Рідка, напівпрозора піна - свідоцтво неякісних інгредієнтів або не першої свіжості пива.
«Правильна» піна осідає не відразу, а дуже плавно і повільно. Еталоном вважається так зване Брюссельське мереживо - піна, яка залишається в келиху навіть після того, як випитий весь бурштиновий напій. Мереживо з Брюсселя притаманне не тільки елітним сортам. Воно ще й є мірилом чистоти келиха. Жир і масла є піногасниками.
Піна і смак пива
Зовнішній вигляд пухирців, безумовно, заслуговує на увагу. Однак не варто забувати, що ми п'ємо пиво заради його чудового смаку і аромату. І піна вносить свій внесок в це сприйняття.
Піна надає пиву те, що дегустатори називають «трійчастим відчуттям». це передається через трійчастий нерв відчуття консистенції, текстури. Цей смаковий ефект ми відчуваємо фізично. Кремовість і легкість пінної шапки здатні змінити відтінки смаку, надавши напою велику м'якість.
Разом з піною на поверхню потрапляє більше ароматичних з'єднань, що дозволяє сповна насолодитися широкою гамою запахів.