Портер – пиво, що з’явилося на пострадянських просторах не так вже й давно. Даний сорт пива прийшов до нас з Англії, де він народився ще в далекому 18-ому столітті. В той час в Лондоні та його передмістях особливої популярності набули так звані «Будинки елю», в котрих модно було замовляти пінту пива під назвою «Three threads». Якщо будете в Англії, то знайте, що пінта – це 568 грам і вона є найбільш розповсюдженим пивним мірилом в англомовному світі.
Так ось, даний напій був сумішшю еля, світлого та міцного дешевого пива. У 20-х роках 17-го століття пивовар «Harwood» зварив пиво, яке об’єднувало у собі смак тієї суміші. Згодом новий сорт отримав назву «Портер» по причині того, що був улюбленим напоєм носіїв – «Porter’s Ale».
Портери відрізняються особливою міцністю та сильним смаком хмелю, що перетворює процес підбору закусок до нього на справжнє мистецтво. До того ж рецепт даного пива є одним з найстаріших, що дійшов до нашого часу. Інші сорти з’явилися набагато пізніше. В наш час портери варять з додаванням чорного або копченого коричневого солоду, що робить присмак більш м’яким з насиченим після смаком.
Як правильно пити темне пиво – з якими закусками?
І ось на сьогоднішній день український портер «Опілля» не відступає від канонів пивоваріння цього чудового напою, витримуючи традиції та додаючи до смаку нові нотки. Якщо ви все ж таки вирішили провести вечір разом з пляшкою портеру, то потрібно подумати й про закуски.
Загалом по відношенню до темних сортів пива склалася традиція запивати ними основні страви. Якщо звертати увагу на це, то до портеру найкраще підійде стейк. Якщо у «м’ясних питаннях» ви віддаєте перевагу птиці, то портер чудово спрацьовує саме з качкою.
Сир, як універсальна закуска до пива також має ряд своїх переваг. В більшості випадків для цього пива відійдуть підкопчені сири або сири з пліснявою. Тут вже справа смаку. Не варто також недооцінювати і десерти, якщо ви любите пиво. Портер завдяки своєму смаку є ідеальним доповненням до шоколадного або ванільного морозива.
Так як портер родом з Англії, то зверніть увагу і на національні страви цієї країни. Якщо ви ще не були в лондонському пабі, то чому б не перенести його до свого дому? Виготовлення портеру, як і його пиття – питання досвіду. Якщо ви не впевнені, що вам підійде та чи інша закуска, то чому б просто не спробувати щось нове? Адже все пізнається у порівнянні і пиво тут не є виключенням.